Zeeland, 1944. Tijdens de inundatie van Walcheren vluchten twee mensen in hun bootje voor het water dat stijgt. Als hun boot vast komt te zitten lopen de onderlinge spanningen hoog op.

Het filmproject Slag om de Schelde is een initiatief van Stichting Filmalot, Omroep Zeeland, de Zeeuwse filmhuizen, de Zeeland film Commission, Film by the Sea en het Bevrijdingsmuseum Zeeland.
Na een selectie werden vijf regisseurs gekozen die met een budget van 10.000 euro een korte film mochten maken over de Slag om de Schelde. Zij kregen daarbij begeleiding van mentoren, scenaristen, producenten en editors uit de Nederlandse filmwereld.
’t Water moge stijgen is op 4 september in première gegaan in het bevrijdingsmuseum in Nieuwdorp, tijdens het filmfestival Film By The Sea in Vlissingen.

Omroep Zeeland – Het water moge stijgen: één foto was genoeg om een film te maken (augustus 2020)
Filmmakers Chris de Krijger en Sven Peetoom waren gefascineerd door een foto van een echtpaar in een bootje in overstroomd Walcheren na de inundatie in 1944 tijdens de Slag om de Schelde.
Ze zochten voor hun film Het water moge stijgen naar een plek in Zeeland waar ze deze situatie konden nabootsen. Omdat ze geen ideale locatie konden vinden, weken ze uiteindelijk uit naar het ondiepe water van het Haringvliet bij Den Bommel op Goeree-Overflakkee.
Daar speelt zich een klein drama af op een bootje met een echtpaar dat met al hun huisraad onderweg is naar een droge en veilige plek.
Lees verder: https://www.omroepzeeland.nl/nieuws/12793423/het-water-moge-stijgen-een-foto-was-genoeg-om-een-film-te-maken
RTV Rijnmond – Slag om de Schelde verfilmd op het Haringvliet (september 2019)
Het Haringvliet bij Goeree-Overflakkee is deze week het toneel van een film. De oorlogsfilm ’t Water moge stijgen’ wordt er opgenomen.
Alles draait om de Slag om de Schelde in Zeeland. Die provincie was minder geschikt voor de opnames: “Er is daar teveel horizonvervuiling, zoals windmolens. Het moet natuurlijk wel lijken op de Tweede Wereldoorlog”, legt producente Yvonne Kuijn uit. Het strandje bij Den Bommel bleek de plek bij uitstek. Een rustige stek met relatief weinig windmolens en moderne gebouwen.
Lees verder: https://www.rijnmond.nl/nieuws/186629/Slag-om-de-Schelde-verfilmd-op-het-Haringvliet




