In de documentaire Indisch Zwijgen (2022) volgen we drie Indische jongeren van de derde generatie die in hun eigen familiegeschiedenis duiken in een poging het generatielange ‘Indisch zwijgen’ te doorbreken. We volgen het creatieve proces van spoken-word artiest Amara van der Elst, DJ en beeldend kunstenaar Mei Oele en filmmaker Juliette Dominicus. Hoe beïnvloedt het verzwegen verleden hun huidige leven? Hoe kunnen zij als derde generatie uitdragen wat het betekent om Indisch te zijn? De documentaire vormt een startpunt voor een gesprek over een verleden van Nederland dat tot op heden vaak onderbelicht bleef.

De documentaire is geregisseerd door Sven Peetoom en Juliette Dominicus en geproduceerd door Stichting There Will Be Film. De film is gedistribueerd door Amstelfilm. ​

Indisch Zwijgen was in 2022 in meer dan 20 filmtheaters vertoond. In totaal zijn er meer dan 100 vertoningen geweest. In 2023 volgen ook nog enkele live vertoningen.

Kijk Indisch Zwijgen nu online 

Indisch Zwijgen is nu online te streamen op de volgende platforms: 

NPO Start
2doc.nl
Vpro.nl 
PICL (met korte film SUNI ) 

“Het is bewonderenswaardig hoe open en kwetsbaar de drie jongeren zich opstellen tijdens hun zoektocht, waarmee ze ook daadwerkelijk dichter bij hun familie en het verborgen verleden komen.” – Filmtotaal ★★★★

“Een frisse, experimentele benadering van een onderwerp dat zichtbaar veel emoties losmaakt.” – Trouw ★★★

“Op een integere, ingetogen manier toont Indisch Zwijgen deze moeilijke gesprekken tussen familieleden.” – Parool

Impact
Ons doel is om met de film bij zoveel mogelijk mensen het gesprek over de verzwegen Indische geschiedenis, zowel binnen families als in de maatschappij, weer te openen. Dit doen wij via verschillende workshops en nagesprekken. Hier meer informatie over onze impact-vertoningen. 

Contact
Bij interesse in een vertoning, persvragen en dergelijke, contacteer indischzwijgen@gmail.com 

Makers

Sven Peetoom – Documentairemaker 
Sven Peetoom is een Indische filmmaker uit Rotterdam. Hij behaalde zijn bachelor Film- en Literatuurwetenschap aan de Universiteit Leiden in 2016 en studeerde Documentaire Regie en Montage aan de European Film College in 2017. Sven is de co-regisseur van de documentaire Indisch Zwijgen. Met deze documentaire wil Sven onderzoeken wat het betekent om Indisch te zijn anno 2022 en hoe we het zwijgen over dit verleden kunnen doorbreken. 

Juliette Dominicus – Documentairemaker
Juliette Dominicus volgde de bachelor Liberal Arts and Sciences in Utrecht en de master Documentaire en Fictie aan de Universiteit van Amsterdam. Juliette is de co-regisseur van Indisch Zwijgen en tevens een van de personages uit de film. In de documentaire zal zij samen met twee Indische kunstenaars van de derde generatie onderzoeken hoe zij via hun kunstvormen een nieuwe invulling kunnen geven aan hun Indische identiteit.

Personages

Amara van der Elst – Spoken word artiest 
Amara is spoken word-artiest en dichter. Ze maakte in 2021 indruk met haar voordracht bij de Nationale Dodenherdenking op de Dam; een stuk dat specifiek refereerde naar het Indisch zwijgen. Met haar spoken-word werken probeert ze grip te krijgen op haar familiegeschiedenis en het verleden in Nederlands-Indië.

Mei Oele – Beeldend kunstenaar 
Mei studeerde in 2020 af in de richting autonome fotografie aan de Willem de Kooning academie in Rotterdam. In 2016 kwam Mei voor het eerst in aanraking met fotoarchieven. Van haar grootmoeder erfde ze zeven verhuisdozen, gevuld met familiefoto’s en documenten. Dit was het begin van een reeks projecten, waarin haar Indische achtergrond en de waarde van beeldarchief centraal staan. In 2020 studeerde ze af met het project ‘De opgraving van ons verdriet’ bestaande uit een film, boek en installatie. Naast Audiovisual storyteller is Mei ook actief als DJ onder de naam Nelly.

Pers & publicaties

Download hier het persbericht en de stills van Indisch Zwijgen. 

Publicaties

Recensie – Het Parool
Recensie – Trouw
Recensie – De Doc Update
Interview – Filmkrant
Artikel over Nederlands-Indië herdenking en Indisch Zwijgen op NOS
Interview met Juliette – NRC Handelsblad
Interview met Juliette – NOS Radio 1 – Met het oog op Morgen
Interview met Sven – Dutch Culture
Interview met Juliette – Meer dan Babi Pangang
Interview met Sven – Cinesud
Podcast met Sven en Juliette – Podcast Pakhuis de Zwijger
Interview met Juliette – Brandpunt Plus
Interview met Sven en Juliette – Arjati
Interview met Juliette – NOS Stories

Voor meer informatie bezoek http://www.indischzwijgen.nl